Top bezienswaardigheden van het Aziatische deel van Istanbul

Top bezienswaardigheden van het Aziatische deel van Istanbul. Bekend als de Anatolische kant, biedt een schat aan bezienswaardigheden en culturele ervaringen. Het je de Europese deel gezien en kan je niet genoeg van Istanbul krijgen? Hier zijn enkele hoogtepunten:

Kız Kulesi

Maiden’s Tower, ook bekend als Kız Kulesi, is een iconische en historische toren gelegen op een klein eilandje in de Bosporus, net voor de kust van Üsküdar. De toren dateert uit de oudheid. De eerste structurele verwijzingen gaan terug naar de Griekse tijd, rond de 5e eeuw voor Christus. Er zijn regelmatig bootdiensten vanuit zowel de Europese als de Aziatische kant van Istanbul die bezoekers naar de toren brengen. De tocht zelf biedt al een prachtig uitzicht op de stad vanaf het water.

motorboat near kiz kulesi

Çamlıca moskee

De Çamlıca-moskee, ook bekend als Çamlıca Camii, is de grootste moskee in Turkije en een van de meest indrukwekkende religieuze bouwwerken van het land. Gelegen op de Büyük Çamlıca-heuvel in het district Üsküdar. De Çamlıca-moskee werd officieel geopend in maart 2019. Het ontwerp is geïnspireerd door de beroemde Ottomaanse moskeeën zoals de Süleymaniye-moskee en de Blauwe Moskee (Sultan Ahmet-moskee). De centrale koepel heeft een diameter van 34 meter en een hoogte van 72 meter. De moskee heeft zes minaretten, elk 107,1 meter hoog, wat verwijst naar de verovering van Anatolie in 1071 door de Seltsjoeken.

Çamlıca Tower

De Çamlıca TV-toren, ook bekend als Çamlıca Kulesi, is een moderne en iconische televisietoren in Istanbul, gelegen op de Büyük Çamlıca-heuvel in het district Üsküdar aan de Aziatische kant van de stad. De Çamlıca-moskee is een belangrijk symbool van religie en cultuur. Het biedt een unieke ervaring voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in de rijke islamitische erfgoed en de spectaculaire uitzichten over Istanbul. De Çamlıca TV-toren is 369 meter hoog, wat het de hoogste structuur in Istanbul maakt. Inclusief de heuvel waarop hij staat, reikt de toren tot een hoogte van 587 meter boven zeeniveau. De toren beschikt over twee observatiedekken op 148 en 153 meter hoogte. Deze dekken bieden een spectaculair 360-graden uitzicht

the camlica tower in istanbul turkey

Beylerbeyi Paleis

Het Beylerbeyi-paleis, gelegen aan de Aziatische oever van de Bosporus in de wijk Beylerbeyi in Istanbul, is een schitterend paleis uit de 19e eeuw dat diende als zomerresidentie voor de Ottomaanse sultans en een ontvangstlocatie voor hooggeplaatste buitenlandse gasten. Het paleis werd gebouwd tussen 1861 en 1865 in opdracht van Sultan Abdülaziz. Het ontwerp combineert Europese neoklassieke en Ottomaanse architecturale stijlen. Bezoekers kunnen het paleis verkennen via rondleidingen die inzicht geven in de geschiedenis en het dagelijks leven van de Ottomaanse elite.

Üsküdar boulevard

Üsküdar Boulevard, ook wel bekend als de kustlijn van Üsküdar, is een populaire en pittoreske promenade. Het gebied strekt zich uit langs de Bosporus en biedt bezoekers een prachtig uitzicht op de Europese kant van de stad. De boulevard is voorzien van goed onderhouden wandel- en fietspaden, wat het een populaire plek maakt voor joggen, wandelen en fietsen.

public transportation in istanbul turkey

Wijk Moda in Kadikoy

Moda is een charmante en trendy wijk in het Aziatische deel van Istanbul, gelegen in het district Kadıköy. Het staat bekend om zijn levendige sfeer, culturele diversiteit, en prachtige uitzichten over de Zee van Marmara. De wijk staat bekend om zijn boetiekcafés, hippe koffiebars en diverse eetgelegenheden

Bagdat caddesi

Bağdat Caddesi gelegen in Kadikoy, vaak gewoon “Bağdat Street” genoemd, is een van de meest prestigieuze en levendige winkelstraten in Istanbul, gelegen aan de Aziatische kant van de stad. Deze lange boulevard loopt parallel aan de Zee van Marmara en strekt zich uit over ongeveer 14 kilometer van Kadıköy tot Maltepe. De straat heeft zijn naam te danken aan de historische Bagdad-expeditie van Sultan Murad IV in de 17e eeuw. Het diende oorspronkelijk als een belangrijke verbindingsweg tussen Istanbul en Bagdad. Bağdat Caddesi biedt een unieke combinatie van winkelen, dineren, en recreëren, en is een must-visit voor iedereen die de moderne en kosmopolitische kant van Istanbul wil ervaren.

Hababam Sınıfı Museum

Het Hababam Sınıfı Museum is een unieke toeristische attractie gelegen in Istanbul, Turkije. Het is gewijd aan de beroemde Turkse film “Hababam Sınıfı”, wat vertaald kan worden als “The Chaos Class” of “The Dunce Class”. De film, uitgebracht in 1975, is een klassieker in de Turkse filmgeschiedenis en heeft een cultstatus bereikt in Turkije en daarbuiten. Het Hababam Sınıfı Museum is gelegen in de Çengelköy-wijk. Het museum is opgericht als eerbetoon aan de film en biedt bezoekers de kans om de set van de film te verkennen, memorabilia te bekijken en herinneringen op te halen aan de iconische personages en scènes

Çengelköy

Çengelköy is een charmante wijk gelegen aan de Aziatische kant van Istanbul, langs de kust van de Bosporus. Het staat bekend om zijn schilderachtige ligging, historische architectuur, en levendige gemeenschapssfeer. Çınaraltı thee tuin, wat “onder de plataan” betekent, is een populaire ontmoetingsplaats langs de Bosporus, waar bezoekers kunnen genieten van koffie, thee en traditionele lekkernijen onder de schaduw van oude platanen

Kadıköy Boğa Heykeli

Het Kadıköy Boğa Heykeli, ook bekend als het Standbeeld van de Stier, is een iconisch standbeeld gelegen in de wijk Kadıköy. Het standbeeld werd oorspronkelijk gemaakt in de 4e eeuw voor Christus. Door de eeuwen heen is het standbeeld uitgegroeid tot een cultureel symbool van Kadıköy en een herkenningspunt voor de lokale bevolking en bezoekers.

Emaar SkyView

Emaar SkyView is een opvallend en modern residentieel complex gelegen in Istanbul. Boven op de toren is er een glazen observatieplatform. Op dit deel kan je over glas lopen waarbij onder je voeten de stad kunt verkennen. Wees getuige van het adembenemende uitzicht op Kadıköy vanaf 300 meter. Herontdek Istanbul vanuit de lucht met een gezichtsveld van 360 graden. Je ervaart de kosmos van deze prachtige stad in de binnen- en buitenruimtes van Emaar SkyView op de 47e en 48e verdieping en deelt de opwinding van de stad vanaf het 30 meter lange glazen balkon

Top bezienswaardigheden van het Aziatische deel van Istanbul

Deze bezienswaardigheden geven een goed beeld van de diversiteit en rijkdom van het Aziatische deel van Istanbul, dat vaak rustiger en meer residentieel is dan de Europese kant, maar zeker niet minder fascinerend.

Vind je dit een goed artikel? of het je vragen? Laat het hieronder weten.

Meer blogs lezen? Check hier.