Het openbaar vervoer in istanbul begrijpen met Vijf sterren deals

Het openbaar vervoer in Istanbul is zeer groot en kent vele lijnen die met elkaar verbonden zijn. Indien je de map in je hand houdt is het vrijwel onmogelijk om te verdwalen in de miljoenen stad. Het metronetwerk is vrij nieuw en elke jaar komen er nieuwe stations bij. Naast de metro kan je ook gebruik maken van de tram, de stadsbus, de ferry en de funiculaire.

Dit alles kan met een eenvoudig ov kaart welke Istanbulkart wordt genoemd. De Turkse metro is vrij eenvoudig te gebruiken. Je checkt in bij je beginpunt en hoeft niet meer uit te checken. Daarnaast betaald je per rit en niet o.b.v. je reisafstand (m.u.v. de metrobus). Wel moet je opnieuw inchecken als je van metrolijn veranderd.

De plattegrond hieronder laat het openbaar vervoer van Istanbul zien.

Wat is Istanbulkart en waar kan ik het verkrijgen

Het aanvragen van een Istanbulkart gaat ook vrij eenvoudig. De Istanbul kart is op meer dan 2000+ punten verkrijgen. We raden je aan om deze bij aankomst te kopen op het vliegveld. Voor de lokale mensen is er een ov kaart op naam. Toeristen kunnen een anonieme kaart kopen. Ook is Istanbulkart te downloaden als een app. Wij raden je aan om een fysieke kaart te kopen, dit omdat diep onder de grond in de metro er weleens geen internet verbinden kan zijn. Het opladen gaat net zo eenvoudig. Elke station heeft meerdere oplaadpunten. Als je van plant bent om veel te reizen met het openbaar vervoer van Istanbul, is het aan te raden om voldoende saldo te hebben.

Losse Kaart

Naast de IstanbulKart kan je ook een losse ov kaart kopen. Dit kost iets duurder en is meestal voor 1 rit bedoeld. Deze is eenvoudig te verkrijgen bij iedere oplaatpunt.

Istanbulkart app

Handig en eenvoudig gebruiken is ook de Istanbulkart app. Download deze op je telefoon en je kunt overal gemakkelijk in checken. In de app kan je je saldo opwaarderen middels een betaling met je Credit Card. Zorg ervoor dat je voldoende saldo hebt op je kaart/app. Het kan zijn dat er ondergrond geen internet is en je hierdoor weer naar boven moet gaan. Om gebruik te maken van de app moet je je wel registreren.

Heb je een Iphone klik hier voor de app in App Store!

Heb je een Android klik hier voor de app in Play Store!

Van luchthaven Istanbul airport (IST) naar het centrum

Er zijn verschillende manieren om van de luchthaven van Istanbul naar het stadscentrum te komen.

1. Metro: De snelste en meest handige optie is om de metro te nemen. Op de luchthaven van Istanbul is er een metrostation genaamd “Yenikapı”. U kunt de M1A-lijn nemen en overstappen op de M1B-lijn bij “Zeytinburnu”. Deze lijn brengt u naar het Taksim-plein, dat zich in het hart van het stadscentrum bevindt.

2. Havabus: Havabus is een pendeldienst die vanaf de luchthaven naar verschillende delen van de stad rijdt. U kunt een Havabus-bus nemen naar Taksim of Sultanahmet, die beide centrale locaties zijn in Istanbul.

Van luchthaven Sabiha Gokcen (SAW) airport naar het centrum

Ook hier zijn er twee eenvoudige manieren om naar het stadscentrum te komen.

1. Metro: Sindskort is er een nieuwe verbinding geopend van en naar luchthaven SAW. Ook deze gaat zeer snel. Op de metrostation van Sabiha Gökçen Airport kan je metrolijn M4 richting Kadikoy nemen. Stap uit bij station Ayrilik Cesmesi. Hier kan je overstappen op de Marmaray en de Bosporus overgaan naar de Europese deel. Stap vervolgens uit op station Yenikapi. Neem hier de metro Richting Taksim!

2. Havabus: Havabus is een pendeldienst die vanaf de luchthaven naar verschillende delen van de stad rijdt. U kunt een Havabus-bus nemen naar bestemmingen zoals Taksim, Kadikoy of Sultanahmet, die centrale locaties zijn in Istanbul.

Vind je dit een goed artikel? of het je vragen? Laat het hieronder weten.

Meer blogs lezen? check hier.